Winterontwikkelingen 2014-2015: 23 december 2014
De vorige winterverwachting van 29 november heeft een bescheiden ijslaagje op drie dagen opgeleverd op onze ijsbaan. Maximaal een halve cm en daar kunnen we niet over opscheppen, hoewel het al ruim meer was dan het vorige (verloren) seizoen.

Wat dient zich inmiddels aan voor de jaarwisseling?
De Europese en Amerikaanse weerdiensten flipperen al dagen heen en weer over mogelijkheden van sneeuwval voor a.s. zaterdag 27 december. Onderstaand kaartje geeft de mogelijkheden aan van zowel vorst- als ijsdagen.
Zie het commentaar tussen de kaartjes!
20141223 vorst en ijsdagen in het westen
Alles bepalend is een lagedrukgebiedje dat van het noorden naar het zuiden beweegt. De verschillende oplossingen vanuit de modellen zijn erg onduidelijk over de precieze koers. Onderstaand kaartje geeft een zuidelijk passage weer. Als dit de werkelijke koers wordt dan krijgen we zaterdag sneeuw in Nederland. De bovenluchten zijn koud genoeg en als gevolg van dat sneeuwdekje kan er goede uitstralingsvorst ontstaan. Afhankelijk van de situering van deze storing wordt na de  passage de kou-aanvoer vanuit het noorden voortgezet. Er zijn modellen die daarna de hogedruk (HD) boven Scandinavië doen toenemen. Eerder was met name HD-opbouw boven Groenland in de kaarten. Waar het ook komt, als het maar noordelijk van ons land uitkomt met de lagedruk ten zuiden, dan komt de kou er wel in. De in de afgelopen week steeds terugkerende opbouw in de kaarten duidt wel op een beter perspectief voor de komende weken. Het zou me dan ook niet verbazen als we een langere winterse periode ingaan.

20141223 de koude glijbaan

In Scandinavië begint het sterk af te koelen; bij het schrijven van dit stukje is de temperatuur in Noord-Finland onder de -30 graden gezakt. De sneeuwbedekking in bijgaand kaartje laat echter ook zien dat ten oosten van ons tot ver in Rusland nog weinig sneeuw voorradig is.

20141222 sneeuwdek NHR

Hoe verder?
De Oostzee en Noordzee zijn nog een graad of 3 boven normaal qua watertemperatuur. Dit kan een behoorlijke invloed hebben op de landtemperatuur in onze kuststroken. Bij een Noord-circulatie -zoals het er momenteel uitziet- krijgen we dan ‘vuil weer’ met sneeuw- en hagelbuien en opvriezing in de avond en nacht. Een spannende weersituatie dient zich aan, we gaan het volgen! Het geeft in ieder geval al heel wat meer winterperspectief dan we in het gehele vorige seizoen hebben gezien.

Aad van Winden