Winterontwikkelingen 2015-2016 nr. 5; 17 januari 2016

In het voorgaande bericht was er nog wel veel twijfel over doorzettend winterweer en met name of het onze westkust wel zou bereiken. Inmiddels is de Amerikaanse (GFS), en de Canadese (GEM) weerdienst over naar vorst tot aan vrijdag. De Canadese weerdienst neigt naar doorzettende kou komend weekend. De Europese weerdienst ziet vanaf donderdag middag enige dooi.

Toch krijgen we minimaal 2 nachten met 5-8 graden vorst, zoals het er nu uitziet. En dat zou voldoende moeten zijn voor een stevig ijsvloertje van 4 tot 5 cm. Woensdag overdag is wat lastig met temperaturen in de middag even boven nul. Als er dan geen bewolking, maar droge open winterluchten bij zijn houdt het ijs zijn veerkracht en biedt dat perspectief voor de kinderbaan of zelfs……

Vandaag was het 5 graden, m20160117 sterke afkoelinget een prachtige heldere winterlucht, een lage dauwtemperatuur en daardoor bleef het op de ijsvloer van enkele millimeters dik lekker vriezen, zodat vanavond er een prachtige basis voor de komende nacht ligt. En dat is dikke winst voor de verdere ijsvorming. Enigszins jaloers kunne we stellen dat Oost-Groningen (Nieuw Beerta) voor de 2e keer dit jaar al in diep winterweer verkeert.  Bijstaand plaatje zijn de temperaturen op grashoogte in de late namiddag vandaag. Hoe snel het in droge lucht met lage dauwtemperaturen en wegvallende wind en wegzinkende zon afkoelt geven deze temperaturen wel aan. En ijs vormt zich nu eenmaal bij de grond, dus voor ons is die grastemperatuur van groot belang.  Ook Rotterdam gaf al matige vorst bij de grond. Komende nacht verwacht ik bij ons een minimale temperatuur van rond -6 en bij de grond van rond -9. De ijsdikte  en ijsgroei morgen overdag bij dagtempeaturen van rond -3 bepalen het verdere verloop en of wij ook met onze leden op het ijs gaan komen. Morgenavond een cm of 3 zou ideaal zijn daar dinsdag 6-8 graden vorst wordt verwacht. We gaan het zien!Het is bekend dat het in Nederland altijd lastig is de toekomst te voorspellen zeker als het over winterweer gaat. Toch is een feit dat een groot deel van het continent dik onder de sneeuw ligt en nu vandaag er sterkere aanwijzingen zijn voor hoge druk opbouw boven Scandinavië.

Onderstaand kaartje is één van de modellen, maar als dit zich verder ontwikkelt zitten we goed voor volgende week. De eenmaal ingezette kou kan in deze fase van de winter hardnekkig zijn Een koude plaklaag laat  zich soms slecht verdrijven en de invloed van de oceaan komt pas binnen als er een echte westcirculatie ontstaat. Ook is de Oostzee en de Noordzee boven Noord Duitsland sterk afgekoeld.  Of het allemaal terecht komt. Voorlopig is het wensdenken, maarr..   toch… We gaan het volgen!

201690117 doorzettend winterweer bij Gem en GFS

 

Tot slot nog even het plaatje met de verschillen in temperatuur verloop van de eerste 2 weken van januari. We waren er zo dichtbij. Een lichte frustratie laat zich hierbij wel voelen en niet alleen bij mij, maar bij heel veel schaatsliefhebbers, zo is me vandaag bij de verschillende ontmoetingen wel gebleken.

20160117 verschil noord en zuid nl 1e helft januaripng

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aad van Winden, 17 januari 2016, 18.45 uur