Feiten en suggesties

Wat mij zo door de zomer regelmatig opvalt is, dat er mensen zijn die zeggen “van je voorspellingen deugt niet veel’. Ja, dat klopt, want ik voorspel ook niks! Ik probeer door middel van veranderende situaties, stromingen, wijziging in de zonne-energie, oceaantemperaturen en dergelijke iets mee te geven van wat er zich mogelijk kan ontwikkelen!
Als wij als ijsvereniging het vertrouwen in een goede winter, dit jaar of komend jaar, opgeven, dan moeten we morgen onze inspanningen stoppen; alleen hebben wij naar onze 5.600 leden geen reden om het vertrouwen op een goede winter met schaatsijs op te geven. Zeker niet omdat alle door de overheid betaalde media ons vertellen dat het klimaat opwarmt, het poolijs verdwijnt en we met zijn allen zo ongeveer zullen verdrinken door de stijgende zeespiegel. Talloze sites met gerenommeerde wetenschappers geven tegenstrijdige meningen!
Wat ik met mijn jaarlijkse bijdragen wil meegeven is, dat er continue veranderingen en patronen zijn die een uitgesproken winterse ontwikkeling ook in onze -bij de warme walmende Noordzee gelegen- lage landen mogelijk maakt.

Recent zag ik op weerwoord.be een kopie van krantenberichten in het najaar van 1962, waaruit blijkt dat men geen vertrouwen had in komend winterweer, immers het was sinds februari 1956 al jaren kommer en kwel! Het zat er dus niet meer in! 1963 werd de strengste winter van de 20e eeuw. Ook andere berichten voorafgaand aan eerdere strenge winters gaven hetzelfde aan. Toch ontstonden soms een serie koude winters op rij, dit zoals in eerdere ledenboekjes aangegeven vaak rond het bodemcentrum van de zonnecyclus van 11 jaar! En we naderen weer een (langdurige) bodem.
50 jaar geleden had men geen Climate Forecasting System (CFS), echter wel 2 maal per dag ‘weerberichten voor de land- en tuinbouw’ dagelijks om 6.30 en om 12.30 met de genoteerde temperaturen op een beperkt aantal waarnemingsstations in het land.
Nu praten we over de invloeden van El Nino, La Nina, de NAO=Noord Atlantische Oscillatie, de AO=Arctische Oscillatie, De SAI= Snow Advance Index, the OC=Ocean Current, ofwel warme golfstroom, en voeg nog maar een aantal Engelstalige afkortingen toe.
Wat uit alles duidelijk is, is dat is dat er zeer veel factoren meespelen om juist dit stukje van West Europa, waarin wij leven, in een koude stroming te krijgen.
En een kleine afwijking in het stromingspatroon zorgt voor zeewind in onze kustprovincies in plaats van een aflandige oostenwind

Dit jaar ga ik u niet vermoeien met allerlei weertechnische bespiegelingen, maar geef een aantal interessante internetsites die –als u wilt en voor wie daar tijd voor wil maken – een geweldige informatie geeft voor winterliefhebbers. Ik besef dat in deze door de sociale media op dag- en uurbasis ingerichte maatschappij velen het niet zullen opbrengen om een eigen analyse voor iets langere termijn te maken.
Waak in ieder geval voor de overdreven krantenberichten die bij de eerste oostenwind al een Siberische winter voorzien! De laatste drie jaar werden immers horrorwinters voorspeld.
De media zorgen door opgeklopte informatie helaas eerder voor een beperking van de mogelijkheden van ijsclubs en toertochtorganisaties door daardoor ontstane verwachtingen en als gevolg een massatoevloed van mensen.

De Sites
Deze kunt u vanaf onze eigen website aanklikken of kopiëren en volgen, zet ze in uw favorieten, dat maakt het beter benaderbaar!
https://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/orthographic=15.96,56.98,1106/loc=-74.565,21.371
Hier zijn de windstromingen en depressies zeer herkenbaar en uit te vergroten. Speel er eens mee en volg het een aantal dagen; hoge druk betekent de stroming gaat met de klok mee, lage druk stroming tegen de klok in! Hoe dikker,dus krachtiger de witte stromingen ingetekend zijn hoe groter de drukverschillen! Hoge druk boven Noordzee, IJsland en Scandinavie levert een mooie noordoostelijk stroming
http://www.nordicskatingcenter.nl/nieuws.html Voor de winterliefhebber staan hier de eerste schaatservaringen in Scandinavië vermeld; dit jaar op 11 oktober in Noorwegen, met heerlijke stimulerende plaatjes en filmpjes; ook in Noord-Zweden werd vanaf midden oktober al op de kleinere meren geschaatst.
https://kachelmannwetter.com/ch/messwerte/norwegen/tiefsttemperatur.html
of http://www.wintergek.nl/actueel/temperatuur
op deze sites kan men elk moment van de dag de temperaturen volgen en ook vergelijken met voorgaande dagen om te zien hoe en welke richting de kou stroomt.
http://www.wintergek.nl/actueel/sneeuw Hierbij wordt de sneeuw- en ijsbedekking van het noordelijk halfrond aangegeven, maar ook de afwijking van het gemiddelde. Zie http://www.wintergek.nl/forum/viewtopic.php?t=136 en http://journals.ametsoc.org/doi/abs/10.1175/JCLI-D-12-00083.1
Tot nu (20 oktober) is de sneeuwbedekking ruim bovengemiddeld. De Snow Advance Index in EUR-Azie heeft invloed op de komende winter op het noordelijk halfrond.
https://wattsupwiththat.com/reference-pages/ocean-page</a>, geeft de oceaantemperaturen aan; de bredere informatie is ook te volgen via twitter https://twitter.com/wattsupwiththat of facebook: https://www.facebook.com/wattsupwiththat-133662869999306
De homesite whattsupwiththat (Engelstalig) geeft objectieve informatie over wat er werkelijk gebeurt in de klimatologie, in zijn breedte een geweldige bron met info van vele wetenschappers, die niet gelieerd zijn aan het IPCC en dus ook niet politiek beïnvloed!
44

http://www.wintergek.nl/actueel/nao-index en de http://www.wintergek.nl/actueel/ao-index geven op de verschillende tijdframes de 14 daagsprojectie van de drukverschillen, zeg maar globaal noord zuid aan; negatieve AO en NAO geeft meer kans noord-oostcirculatie en dus op wintersweer . Momenteel is de projectie negatief!
http://www.schaats-en-skate.nl/cees/wintercees.htm Cees van Zwieten, een doorknede winterweer-analist, houdt hier zijn winterverwachtingen en ook informatie over historische winters bij; echt een aanrader op een regenachtige koude herfstachtige dag als men de winter niet meer ziet zitten!
weerstationlosser.nl Ook een ongelooflijk informatieve site met geweldige weerhistorie, fantastisch om te grasduinen als men de winter even niet meer ziet zitten.

Tot slot
Het lijkt de laatste drie jaren alsof de seizoenen wat opschuiven, een late zomer in de herfst, herfstweer in de winter en veel oostelijke koude luchtstromen in het voorjaar. Maar vergeet niet dat de daaraan voorafgaande vier jaar we flinke sneeuw- en ijsrijke winters hadden, in het diepte punt van de zonnecyclus. (zie plaatjes vorig jaar bij de leden boekjes op de ijsclubsite).
De cyclische trendmatige ontwikkelingen in de zonnecyclus zijn dit jaar conform de projectie ontwikkeld; de koudere winterperioden dienen zich dus waarschijnlijk ook aan (wintergek.nl/actueel/zonneactiviteit).
De sneeuwbedekking, de pooltemperatuur in combinatie met de noordelijke oceaantemperatuur, de negatieve AO en NAO, de huidige noordoostelijke circulatie; dit alles moet zich 6 weken voortzetten en we hebben een vroege winter. Het CFS gaat voor een koude voorwinterse periode en jaarwisseling.
Op de ledenvergadering 15 november zijn we wat dat betreft weer een stuk wijzer, zeker als dan de ijsbaan bevroren is!!