3 november 2016

In het ijsclubboekje wat u dezer dagen ontvangt staan de eerste winterberichten, nr 1 dus, waarbij vooral een aantal interessante sites zijn genoemd. De webmaster wil vast wel zo vriendelijk zijn die sites een plaatsje te geven op onze site. Het vraagt wat studie, maar het is voor de liefhebber ook een uitdagend onderwerp om het winterweer te bestuderen.

Vorig jaar was pas midden januari een aanleiding om een enkel winterbericht te sturen! Nu zie ik aanleiding om dit al veel eerder te doen!

Oceaantemperatuur en stromingen
Het onderstaande eerste plaatje laat de oceaanstromingen en watertemperatuur afwijkingen zien. In eerdere versies van ‘Winterontwikkelingen’ in voorgaande jaren gaf ik al aan dat er een koude plek in de Atlantische Oceaan ontstond; deze is sterk vergroot en blokkeert kennelijk de oppervlaktestroming, waardoor de warme golfstroom meer en meer wordt beperkt. Of dit ook bijdraagt aan een blokkade van de westcirculatie is zeer wel denkbaar. Feit is dat we nog geen echte depressie hebben gezien dit najaar, wel veel hoge druk noordelijk van ons en dat is bijzonder!
Leest u vooral ook het onderschrift!

20161103-oceaanstromingen-actueel-earth-nullschool

Extreme sneeuwbedekking
Het tweede plaatje laat via de rode lijn de ontwikkeling van de sneeuwbedekking zien; de toelichting in het plaatje spreekt voor zich! Een opvallend verschijnsel waar veel weerkundigen zich al over hebben verbaast is de bijzondere drukverdeling in het Noordpoolgebied en de omkering van wat men noemt de Polar Vortex. In plaats van een koud lagedrukgebied ligt er een zeer warm hogedrukgebied met temperaturen van 10-15 graden boven normaal, wat leidt tot trage vorming van de ijsbedekking, momenteel het laagste sinds de satellietmetingen!
Zie: wintergek.nl/actueel/zeeijs.

20161103-sneeuwindex

20161103-noordpool-circulatie-en-temperaturen

Groot vriezend gebied

Het bovenstaande derde plaatje (van dezelfde site als het eerste plaatje, echter met andere selecties; overigens een heel interessante site) laat een immens groot gebied met (extreem)vriezend weer zien! Als gevolg van de overmatige sneeuwbedekking is de uitstraling groot en zijn de temperaturen op veel plaatsen lager dan normaal. Dit kan nieuwe hogedruk impulsen geven in het noordoostelijk gebied.

De gehele constellatie die zich aandient aan het vooravond van de winter is zodanig, dat de harten van menig winterliefhebber sneller zijn gaan kloppen. De huidige uitgangspositie is volledig averechts ten opzichte van de afgelopen jaren, waarin in november in de verste verte geen winterse kaarten of circulatiepatronen waren te ontdekken!. Ook al zet het nu nog niet door, het is eigenlijk nog te vroeg, zolang er geen westcirculatie op gang komt en daar ziet het nog niet naar uit is de uitgangspositie voor vroeg winterweer uitstekend.
En het kan in november! In 1980 stond ik 2 november op het ijs en in 1993 was de ijsbaan vanaf 19 november 9 dagen open!

En wat laten de kaarten nu zien?

20160311-winterse-kaarten

De tekst in deze kaart voor 7 november as spreekt voor zich! Er ligt al binnen een week een mooie glijbaan vanuit het noordoosten. In de aanvoerlijn van die glijbaan wordt in het zuiden van Scandinavie komend weekend forse sneeuwval verwacht met nadien strenge tot zeer strenge vorst. In Noordwest Rusland wordt het 8 graden te koud voor de tijd van het jaar.
Bij ons vooralsnog vanaf as maandag een viertal nachten met lichte vorst; in het noordoosten mogelijk matige vorst, maar ook hier en daar al sneeuwbuien.

De laatste productie (run) van weerkaart laat de hogedruk boven Scandinavie iets meer naar het zuidwesten ontwikkelen en de zgn straalstroom richting Middellands Zeegebied gaan.
Het onderstaande laatste plaatje had ik al wat eerder gemaakt maar geeft exact aan hoe de circulatie voor volgende week ontwikkelt!

20161103-koutransport-naar-lage-landen

Het wordt hoog tijd dat het water op de baan gaat!

Aad van Winden, 3 november 2016