Winterontwikkelingen 2016-2017 nr. 3;  28 november 2016

IJsbaan dicht; 2e winterprik
Nadat op de Jaarvergaderingsdag van KNSB Zuid-Holland 26 november de sloten voor het eerst waren bevroren en ook onze ijsbaan van een keurig laagje ijs was voorzien, werd zondag alles bij +10 graden opgeruimd.
Van korte duur, want vanmorgen rond 6 uur vormde zich opnieuw geleidelijk een gesloten ijsdekje. 
In Twente werd een minimum grastemperatuur van -9,6 bereikt, Rotterdam -7.4 bij ons echter rond -3 door zee-invloed. De dauwtemperatuur blijft in de droge lucht de gehele dag onder nul, ijs wordt dan nauwelijks aangetast, maar of dit minieme ijslaagje het uithoudt in de felle zon, dat is te betwijfelen, met name door de terugstraling van de ondergrond.
Komende nacht zal flink koud uitpakken; zie de tekst onder het plaatje! Het resultaat zou morgen ruim 2 cm ijs zijn??
Toch blijft het ook nu bij een (tweede) kort winterprikje, woensdagnacht draait de wind naar west en loopt de temperatuur op.
20161128-eerste-matige-vorst-in-november

Signalen
Zaterdag op de gewestelijke KNSB jaarvergadering is d.m.v. een korte presentatie een aantal signalen aangeduid die toch wel mooie perspectief bieden, als kansberekening  voor december.
De gehele atmosfeer op het noordelijk halfrond ademt kou en biedt mogelijkheden!
De omgekeerde circulatie op de Noordpool, de voortdurende opbouw van hoge druk op noordelijke breedte, de immense atmosferische druk in Siberië/Mongolië van maar liefst 1085 HPa!, de Snow Advance Index ofwel de sterke sneeuwtoename op het Euro-Aziatische vaste land, de extreme uitslagen in temperatuur; 20 graden te warm bij Nova Zembla en Spitsbergen, 25 graden te koud in het zuidelijk Siberisch deel.
Al met al merkwaardige en unieke verschijnselen, dit naast het volledig ontbreken van een westcirculatie (die de laatste 3 jaar onze winters verziekte).
Deze verschijnselen moeten leiden tot kou-uitbreiding naar onze regionen; zie ook de toelichting  in het vorige analyse van 3 november https://ijsclubvlietland.nl/winterontwikkelingen-2016-2017-nr-2 

Weermodellen
De weermodellen hebben duidelijk moeite met deze bijzondere atmosferisch opbouw en laten een variërend en flipperend beeld zien! De situatie is in de aanloop naar de winter overtuigend anders dan de laatste jaren!
De winterperiode vangt formeel pas aan op 1 december. November heeft straks al 11 vorstdagen en noteert zelfs al een paar Hellmannpunten, dit is het 24 uurs-gemiddelde  onder nul, dat wordt opgeteld gedurende de winterperiode. Het jaar 2014 gaf in de gehele winter Hellmann getal NUL.
Uit het weerpraatje van Jan Visser vandaag blijkt, dat komende nacht  het 21e eeuwrecord qua vorst zeer waarschijnlijk wordt  verbroken. We moeten terug naar 1993 en 1998 voor een lagere meting voor november. Frappant detail: record deze eeuw is -8,3 op 27 november 2009 en dat werd gevolgd door de sneeuwrijke koude december 2010 met een maandgemiddelde onder nul.
Hieronder ziet u de ‘pluim van drie dagen van 25 tot 28 november; een volgende winterprik dient zich al aan.
De spreiding in de 50 rekenmodellen neemt na 5 december sterk toe, maar er zijn wel signalen dat dit ook neerwaarts kan worden bijgesteld de komende dagen. 

201611289-winterprikjes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kansen

Onderstaand plaatje geeft aan dat de kou-uitstroom uit het Noordoosten wel heel dicht nadert. De toelichting eronder spreekt voor zich. Het wordt kantje-boord of we echt in de diepvries gaan belanden.
De depressie b ij IJsland kan een behoorlijk verstorende factor zijn en tegendruk geven.  
Het scheelt tenslotte 50 Hpa met de hogedrukgebied bij onze contreien. (zie rode en zwarte omkadering)
Sneeuw wordt er niet verwacht .
Toch kan de temperatuur flink neerwaarts uitschieten door de rustige omgeving en de lage luchtvochtigheid.
Of we vòòr 10 december de schaatsen op de ijsbaan kunnen  aanbinden??
Er liggen kansen en die liggen erg dichtbij. We gaan het nauwlettend volgen.

20161128-sinterklaaskou-mogelijk-in-aantocht