Winterontwikkelingen 2017-2018 nr. 2

Winterbericht, 1 februari 2018

Samenvattend:
Lang gewacht…stilgezwegen, nu dan toch…. !?
De kou komt er aan, maar hoe lang… en hoe diep. Dat was tot gisteren nog even de vraag. De verschillende weermodellen laten vrij eensgezind een periode van winterse drukverhoudingen zien, dus het kan zomaar ook een langere en zich versterkende winterperiode worden. ‘Als de dagen lengen gaat de winter strengen’ was een gevleugelde uitdrukking.
Als u de stand van zaken qua verwachte temperatuur volgens de belangrijkste weermodellen wilt blijven volgen, kijk dan op onderstaande websites. Het Amerikaanse model GFS blijft voor West Nederland voorzichtig maar wel met een week lichte vorst. Het Europese model gaat voor regelmatig ook matige vorst!
Zie weermodel GFS: https://www.weerplaza.nl/nederland/schipluiden/17338/
Idem op Europees weermodel ECMWF: https://www.yr.no/place/Netherlands/South_Holland/Schipluiden/long.html.

IJsvorming
De lage luchtvochtigheid in combinatie met weinig wind zorgt voor prima ijsvorming, ook bij de licht positieve dagtemperaturen. De sterker wordende zon -en die zal eindelijk volop schijnen- zorgt voor een prettig wintergevoel, maar kan bij de landijsbanen ook zorgen voor mindere middagcondities door enige opwarming van onderaf, zeker als er sprake is van  een donkere ondergrond.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als alles zich blijft ontwikkelen conform het huidig weerbeeld dan ziet het er voor met name de landijsbanen best gunstig uit. Op basis van temperatuur van Europese weerdienst en dauwtemperatuur kom ik – wat ambitieus- tot de onderstaande ijsdikteontwikkeling. 
Interessant wordt het om dit te volgen om de theorie in de praktijk te toetsen!


 

 

 

 

 

 

 


Duur koudeperiode

Al met al kunnen we concluderen dat er een aantal dagen aankomen waarop de ijsbaan waarschijnlijk kan worden opengesteld.  Voorzichtigheid blijft altijd geboden, daar de druk op de oceaan van opdringende depressies altijd een bedreiging vormt voor kou in onze contreien.
Iedereen heeft wel meegekregen, dat in Noord-Amerika al vanaf de Kersttijd voortdurend zeer koude golven Arctische lucht binnendringen. Die zeer koude stroming vindt doorgaans zijn weg naar de Atlantische oceaan. Het verschil in oceaantemperatuur en koude bovenlucht zorgt voor condensatie en het gevolg daarvan is een voortdurende bron van depressievorming. Om die westelijke straalstroom met depressies tegen te gaan is een hogedrukbrug westelijk van ons noodzakelijk. Om kou te brengen is ook hoge druk ten noorden van ons nodig en daarnaast een kouvoorraad ten oosten van ons.  Alle voorwaarden zorgen ervoor dat het niet zo gemakkelijk komt tot een stevige vorstperiode. Een week ijsplezier is vooralsnog zeer denkbaar, maar we gaan voor verlenging. Het is broodnodig voor de natuurijsverenigingen.
En dit open weer zal menigeen aanstaan na de voorgaande donkere maanden. Al vele verzuchtingen zijn geslaakt dat men het deprimerende natte en winderige weer volledig zat is. En terecht. We kijken er nu naar uit hoe mooi een winterse periode kan zijn!

Aad van Winden

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.

4 reacties. Reactie plaatsen

 • Maar met het weer in februari van vorig jaar hebben we niets te maken. We hebben met de huidige ontwikkelingen te maken, en die zien er de laatste tijd steeds beter uit. Het is uiteraard geheel vrijblijvend, maar men zou eens een bezoekje aan weerstation de Arend moeten doen, en dan met name over de zonneactiviteit. Het is namelijk alweer zo ver! In 2012 kon het al bijna! (11st tocht bedoel ik dus) , ik durf het amper hier te vertellen, maar wat er op die website staat , is informatie wat iedereen ter beschikking heeft. Nu naar het heden! De soep wordt nooit zo heet gegeten als die wordt opgediend . Waar ze i Amerika een koude winter hebben, dat kan hier ook gebeuren. Het is uiteraard geen zekerheid voor de toekomst, ,,, zeker niet, maar het kán gebeuren. ….. Dan ligt alles hier in Europa door de war. Ach ja , laten we maar zeggen dat we er iets mee leren. Voorlopig gaat de temperatuur omlaag, en dat geeft de broodnodige hoop op ijs ! Op het ijs, zoeken mensen elkaar op, mensen zijn dan meer bereid om elkaar te helpen en bij te staan.
  Meteorologisch ziet het er , in ieder geval , de laatste dagen steeds beter uit .
  En gelukkig ben ik geen dominee ! We gaan het zien!
  Aad, als je wilt, post eens wat vaker hier, als je in de gelegenheid bent , het wordt gewaardeerd, ik weet het zeker !

 • heerlijk dat optimisme. Ik hoop het van harte, ik kan niet wachten.

 • Wij zijn altijd wakker Rudi; alleen het Nl weer hier in het westen!?? Dat speelt ons nog wel eens parten!
  Bedenk alleen wat er vorig jaar februari gebeurde….

 • Héhé , heya……. eindelijk worden ze daar wakker in Schipluiden !

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu