Winterontwikkelingen 2022/2023 nr 1
Aad van Winden 11 december 2022.

Vorig jaar medio december 2021 zagen we in de aanloop naar de Kerstperiode glansrijke kansen op winterweer in de weerkaarten verschijnen.  Het kansrijke potentieel verdween vrij plotseling  weer uit zicht tot frustratie van de winter- en schaatsliefhebbers. Oorzaak, draaiende wind en zee-invloed!

Zien we nu een soortgelijke situatie? Of zit er vorst en schaatsplezier in het verschiet?
Al 2 weken zijn de weerfora in rep en roer over voortdurend verschijnende hoge-druk-gebieden in het Noord-Europa en Groenland en daarmee kansrijke situaties voor potentieel winterweer.
Echter: de kou moet eerst aangevoerd worden en zat ver weg in Noord- Rusland en Siberië.
Daarnaast; de Oostzee en Noordzee hadden een 3 tot 5 graden boven-normale temperatuur.

Vanaf vorige week woensdag leek het een duidelijke zaak, in het vroege weekend zou vorst binnenkomen en ja in het noordoosten (Eelde) vroor het vrijdag en zaterdagochtend ruim 6 graden. Het westen lag bedekt onder nevel en stratusbewolking met een hoge luchtvochtigheid en kwam nauwelijks tot vorst, een minimaal stukje ijsbedekking op de ijsbaan verdween weer snel!
Opnieuw rekenen dus: Nu zondagmiddag, (+2 graden, zuidwesten wind en dikke bewolking) is het perspectief als volgt:

  1. De Amerikaanse weerdienst GFS (onderstaand kaartje) laat het voor de regio West komende 5 nachten tot wat lichte vorst komen. In dat geval is er geen kans op voldoende ijsdikte  om te kunnen schaatsen, want vanaf vrijdag zouden de temperaturen weer oplopen.   

2. Echter als we kijken nar de Europese weerdienst ECMWF , (2e kaartje) is er een beeld van 3 nachten matige vorst, (voor Schipluiden resp. 5,6 en 7 graden vorst voor maandag t/m woensdag). Voldoende voor 5 a 6 cm ijsdikte. Ook donderdag en vrijdag nog lichte vorst, maar de windrichting zou woensdag in de loop van de dag al draaien naar westelijke richtingen en dan gaat de zee-invloed weer gelden. En zie ik voor onze omgeving de vorstkansen snel verdwijnen. De laatste dagen hebben de invloed van de warme Noordzee al duidelijk laten zien immers!

3. Als we vervolgens kijken naar de verwachte ijsdikte voor water van 1 meter diep dan komt de bandbreedte voor ijsdikte voor woensdag t/m maandag op 4 tot 7 cm. Dit lijkt onwaarschijnlijk t.o.v. de beide dominerende modellen. Maar mogelijk wel haalbaar op ijsbanen met ondiep water zoals voor Vlietland het geval is.

Al met al is de conclusie:
De twee belangrijkste modellen verschillen behoorlijk qua uitkomst!
De uitgangspositie deze middag is bewolkt en boven nul. Als het niet opklaart voor komende nacht dan vriest het weer niet en  missen we de eerste 1,5 cm ijs al. In dat geval  wordt het heel penibel!
Als het Europese model echter gelijk krijgt ontstaan er kansen voor aanstaande woensdag, afhankelijk van de ijsdikte mogelijk alleen voor de kinderen op de kinderbaan.
Als het Amerikaanse model gelijk krijgt is er alleen sprake van een periode van ‘zinloze kou’ en een dikke gasrekening, waar niemand op zit te wachten.
Als de kaarten beter worden en de vorstperiode verlengd wordt zal het uitgangspunt anders worden met mogelijkheden voor langduriger schaatsen.
 Dit blijft een optie met de voortdurend veranderende uitgangssituatie. We blijven het volgen!