Winterontwikkelingen 2022/2023 nr. 2
Aad van Winden  15 januari 2023.

Nadat we medio december 4 prachtige schaatsdagen hebben we mogen optekenen dachten we ´Dit mag gerust nog wel een keer herhaald worden deze winter’.
En zoals de kaarten zich de laatste dagen ontwikkelen zou het ook zomaar kunnen gebeuren!
Gisteren zag met name de Europese weerdienst ECMWF ruim perspectief voor schaatsijs! 

Bovenstaand overzicht is opgesteld op basis van de prognose vanmorgen 10 uur en is iets bijgesteld met name voor donderdag overdag wat hogere temperaturen en mogelijk neerslag, regen/sneeuw.
De termijn maakt het nog onzeker. De weerkaarten uiteraard ook, want de wisselingen zijn vaak onverwacht en fors.
Toch zie je regelmatig dat een  één- dags-wijziging de volgende dag weer terugkeert naar het eerdere model.
De Amerikaanse weerdienst GFS wil van vorst op korte termijn nog niet veel weten, helaas! Het zal u niet verbazen dat wij als ijsclub ons liever richten op de koudste van de modellen. Maar in de winter wil ECMWF zich vaak ook beter manifesteren dan GFS.

Onderstaand plaatje zijn de meest recente (vanmorgen 11.uur) prognoses voor de regio West Nederland van beide weerbureaus.

De wat hogere dagtemperaturen hoeven niet direct een probleem te zijn als de dauwtemperatuur, ofwel de luchtvochtigheid/condensatiepunt negatief blijft. In die situatie kan het ijs gewoon droog blijven en wit uitslaan bij +4 of +5. Zoals nu uitziet ligt het dauwpunt op donderdag en vrijdag boven nul en dat komt de ijskwaliteit dus niet ten goede!
 U weet dat wij zeer nauwgezet kijken naar de ijssituatie ofwel draagkracht, ook al is het nog niet erg dik en op grond daarvan bepalen of er nog verder kan worden geschaatst.  Op https://www.weerplaza.nl/15daagse/?type=eps_pluim&r=west kunt ook  het dauwpunt ook volgen.

 

Al met al is de conclusie:
Er is perspectief, maar de twee belangrijkste modellen verschillen net als in december behoorlijk qua uitkomst!  Toen won de prognose van de Europeanen met lengte, sterker nog het werd in het weekend toe kouder dan voorspeld was.
Op langere termijn liggen er ook voldoende kansen. Boven het poolgebied zijn ontwikkelingen gaande die bij de maandwisseling invloed uit zullen  gaan oefenen op ons weer.
We blijven het volgen en zullen alle kansen aangrijpen voor nog een paar schaatsdagen op onze mooie ijsbaan!