Winterontwikkelingen 2023/2024 nr 1
Aad van Winden 28 november 2023.

Al ongeveer 10 dagen geeft het Amerikaanse GFS signalen van een blokkade op de Atlantisch Oceaan waardoor koude lucht vanuit het noorden zou kunne  toestromen en de depressie activiteit tot stilstand kan worden gebracht, althans vanaf de warme oceaan.
Na een natte maand oktober en november, samen goed voor meer dan 400 mm neerslag,  is het weer vandaag zonnig , nauwelijks wind en een verademing. De winterse sfeer, met het eerste dunne ijslaagje op de ijsbaan (vanmorgen pas laat ontstaan vanaf 8 uur)  geeft direct de kriebels. 
Zou het …?
Echter vanavond komt een met koude lucht gevulde storing vanaf de noordelijke Noordzee met  buien, direct aan zee regen en hagel, verder naar het binnenland sneeuw.
Projecties voor woensdagmorgen laten sneeuwdek zien tot dicht bij onze omgeving met in het oosten 7-9 cm .

 

IJsdikte en mogelijkheden

Scandinavië zit al ruim een maand in de diepvries met al minimaal 7 dagen plaatsen met temperaturen tot onder minus 30, Gisteren werd het november record gebroken met – 34 in Noord Finland. Polen en vrijwel; geheel Duitsland zijn inmiddels sneeuwbedekt. Oost Europa heeft last van sneeuwstormen en de Noord Alpen kregen ruim 1 meter verse sneeuw.
Oostenwind geeft dus heel veel mogelijkheden, maar daar zit natuurlijk direct het dilemma. Met een nog warme Noordzee, voor de kust 11 a 12 graden,  is elke aanlandige wind direct dooi.  Ook al is de oceaan geblokkeerd  door hoge druk en vindt uitstroom van koude bovenlucht plaats, in dit vroege jaargetijde hebben wij altijd met de zee- invloed. Boven relatief warm water ontstaan gemakkelijk kleine storingen die de windrichting beïnvloeden.
Onderstaand de meest actuele prognose van ECMWF voor de komende 14 dagen.
ALS… alles meezit… als… dan zijn er mogelijkheden!! Na 7 december is de spreiding/onzekerheid  zeer groot!!

Houdt de berichten in de gaten! Het is spannend!
Aad van Winden; 28 november 16.30 uur