Winterontwikkelingen 2023/2024 nr 3, 7 januari 2024

Op deze zondagmorgen is de wind eindelijk naar het noordoosten gedraaid en ook is de eerste vorst in Groningen, Friesland  en Drenthe ingetreden, daar is ook  1-3 cm sneeuw gevallen. 1 week geleden zag het er naar uit dat deze zondag al in het hele land vorst zou opleveren, dat is dus een dag vertraagd.
Maar ook al duurt het iets langer de tintelende winterlucht is eindelijk ingetreden, de luchtvochtigheid daalt,  de eerste opklaringen volgen;  een verademing na al die klamme nattigheid. 
Een groot deel van Scandinavië, Oost Polen, de Baltische staten en Rusland zijn nog steeds steenkoud.

Aan de westzijde van Noorwegen is al zichtbaar dat als gevolg van een klein lagedruk gebied ten noorden van de Noordzee aan de kou aldaar wordt geknabbeld , komende dagen zal als gevolg daarvan in Scandinavië tijdelijk aanzienlijke ‘verwarming’ gaan plaatsvinden.
Wij moeten het deze week vooral hebben van oostenwind, komende dagen zit dat gebeiteld, na donderdag wordt de onzekerheidsfactor aanzienlijk groter!

 

Ontwikkeling.
Onderstaand ziet u kaartjes voor West Nederland m.b.t.  de temperatuurontwikkeling, de verwachte ijsdikte, de dauwtemperatuur en de verwachte windrichting.
Zodra 1 nacht bewolking optreedt -wat niet wordt verwacht- valt de ijsdikteberekening in duigen. (dat hebben we begin december  tot onze spijt mogen ervaren). 

Hoe nu verder qua kou
Er zijn weermodellen die de kou uit Oost-Europa op termijn onze kant laten opkomen, er zijn modellen die kleine lage drukgebiedjes over of onder Nederland laten doortrekken met een pak sneeuw als gevolg.
Het verdere verloop is dus onzeker wat zich uit in de grote spreiding in de prognoses vanaf aanstaande vrijdag.  Het (zuid) oosten van het land heeft meer zekerheid over doorzetten van winterweer dan het westen.  Zodra de wind van zee komt (temperatuur zeewater rond 8 graden) is dooi in onze regio vrijwel zeker.  Dit is uiteraard mede afhankelijk van de windkracht.
Dat is de gebruikelijke tendens, maar voor ons in het westen toch altijd wat pijnlijk!
We zullen het nauwgezet blijven volgen!
De kans dat we midden van komende week op de ijsbaan zullen gaan schaatsen is aanzienlijk.
Laten we daar eerst maar eens  op letten en als het gebeurt er extra van gaan genieten!!

Gevaarlijk ijs op de boezemwateren, nogmaals een waarschuwing!!
Ik herhaal de opmerking uit het bericht van 3 januari

Wat betreft buitenwater moet men rekening houden met het feit dat we langdurig hoge temperaturen hebben gehad en dat vanwege de vele regenval nog veel gemalen actief zijn en stroming veroorzaakt  in de boezemwateren wat betrouwbare ijsvorming belemmert.
Kortom zoek de betrouwbaarheid van de ijsbaan!

Aad van Winden
Zondag 7 januari 2024 11 uur