WINTERONTWIKKELINGEN, NR. 4 DD 17 JANUARI 2019

Vorstperiode

Het winterbericht van 13 januari bevatte nog enige wensgedachten t.a.v. de koudeprognose. De modellen waren niet eensluidend, de luchtcirculatie vooral gedreven door depressieactiviteiten en een traditioneel hogedruk gebied ten noorden van ons ontbrak. Geen gunstige uitgangspositie, maar nu 4 dagen verder, zijn we op de goede weg en dient zich de vergelijking aan met eind januari 2012 toen (weliswaar 10 kalenderdagen later) een vergelijkbare prognose ook evalueerde naar een solide schaatsperiode, waar twee weken later de 11-steden-discussie zelfs bij losbarstte!

 

Schaatsen

Onderstaand een door mij vervormd plaatje van Weerplaza met grijs gearceerd de min/max ijsgroeiverwachting. Sterk positief ontwikkeld t.o.v. gisteren. Het blauwe lijntje is de verwachting voor water van 1 meter diep; wat wij het buitenwater noemen. De zwarte lijn is mijn prognose voor de ijsbaan waar de waterdiepte tussen 10 en 25 cm is.

Bij opklaringen en wat afnemende wind verwacht ik een max 1cm. bevroren ijsbaan morgen. De hagel en sneeuwbuien vanmiddag hebben goede koeling veroorzaakt. Bij doorstaande wind uit het noordwesten zal pas zaterdag de eerste volledige bevriezing van onze 2,5 ha. plaatsvinden (het grijze lijntje).  
 

Belangrijk voor de betrouwbaarheid van het ijs is of het solide opbouwt onder helder uitstralende luchten met lage dauwtemperaturen. Vocht en sneeuw zorgen voor veel brozer ijs. De sneeuwkansen zijn veel minder geworden, hoewel woensdag a.s. nog een verstoring van een afzakkende depressie zou kunnen komen. Zo ja, dan ligt er waarschijnlijk al een flinke ijsdikte, die machinaal verwijderen mogelijk maakt.

Het lijkt erop dat volgende week de schaatsen kunnen worden ondergebonden. TV West is gisteravond een korte impressie komen maken van de ijskoorts en sfeer bij ons bestuur. Zie: https://www.omroepwest.nl/nieuws/3757590/Schaatsen-Bij-IJsclub-Vlietland-in-Schipluiden-zijn-ze-er-klaar-voor

Als we de prognose van 13 januari met vandaag vergelijken dan spreekt het voor zich dat ons enthousiasme flink groeit en de ijskoorts best wel toeslaat. Immers we zien niet vaak een 14 daags-prognose, die vrijwel steeds matige vorst in de nacht projecteert. De forse amplitude tussen dag- en nachttemperaturen geeft aan dat we met helder weer te maken krijgen.
De lage dauwtemperaturen zorgen zowel dag- als nachtelijk voor solide ijsbehoud en -groei (zie weerplaza.nl).

 

Verwachtingen voortzetting tot??

Verdere ontwikkelingen stemmen tot optimisme zie onderstaande overzichtskaart. Bij Noordoostelijke circulatie dan komt de winter echt!

Aad van Winden

 

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.

4 reacties. Reactie plaatsen

 • Het oogt als een voortdurende koude periode, maar met sterk wisselende vooruitzichten van de verschillende weerbureaus! Komend weekend waarschijnlijk (tijdelijk) ook in de nacht dooi!
  Niets is zeker op dit moment, dus per dag bezien hoe het ontwikkelt.
  Vanmiddag breed bestuursoverleg met ook de jongerencommissie gehad over de situatie en verwachtingen.
  Dinsdag wordt een cruciale dag i.v.m. sneeuwverwachtingen van 1-4 cm, sneeuw die waarschijnlijk handmatig zal moeten worden verwijderd. Tot die tijd wordt het ijs gespaard en is trouwens ook niet dik genoeg voor grotere aantallen schaatsers. Dus zoals het nu uitziet zal pas woensdag verder kunnen worden gekeken naar openstelling van de baan (indien dan voldoende ijsdikte en kwaliteit na de sneeuwruim-werkzaamheden) !
  op de lange termijn is onduidelijk hoe deze koude periode, aangestuurd door moeilijk voorspelbare lage drukgebieden, zich verder zal ontwikkelen

 • Vandaag sterk wisselende modellen en projectie, met name het Europese weermodel flipt om op langere termijn. Kou-ontwikkeling geleid door lagedrukgebiedjes lijkt lastig qua prognoses!…morgen maar weer zien waar dit verder toe leidt. We zijn er nog niet!
  Ook de sneeuw voor dinsdag is dubieus, ondanks de 18.00 uur journaal weerberichten. Dat zou dan weer een gelukje zijn!

 • Omdat het pas om 5 uur vannacht begon te vriezen is de ijsdikte vanmorgen om 10 uur gegroeid tot 0,7-1,0 cm. ; iets minder dan de projectie hierboven, maar gelukkig lag de hele baan dicht en dat is vandaag ook zo gebleven. Vandaag max 3 gr. komende nacht tot -4. Morgen dus weer meten; gaan we naar 2 tot misschien 3 cm?
  De ijsgroei is nodig omdat dinsdag een vanaf IJsland afzakkende depressie onderlangs Nederland lijkt te trekken; erg onzeker nog, dat wel, maar als het klopt dan komt er 3-5 cm sneeuw aan en dat moeten we machinaal verwijderen. IJsdikte is nodig dus, anders moet er een andere truckendoos open en dat zorgt voor vertraging in de openstelling van de baan! Als de depressienoordelijker uitkomt met de kern boven Schipluiden dan tijdelijk ZW wind en sneeuw /ijzel/regen… ook niet leuk, maar daarna Noordoosten wind en flink aantrekkende vorst. We gaan het beleven.

 • Kom maar op met die ijsberen?

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Menu