Winterontwikkelingen 2023/2024 nr 2: 3 januari 2024
Rond de jaarwisseling ontstond geleidelijk de nodige onrust bij de weerdeskundigens op weerforum weerwoord.be. Immers er leek zich een omslag te ontwikkelen richting 8 januari.
Echter gezien het tegenvallende beeld eerder in december, toen veelbelovende kaarten in werkelijkheid erg tegenvielen qua vorst, was enige terughoudendheid op zijn plaats.
Toch ontwikkelt zich een compleet ander beeld vanaf nu ten opzichte van de afgelopen maanden, gelukkig maar want die voortdurende regen is iedereen nu wel zat. De kou treedt vrijwel zeker in en ook op langere termijn zijn er mogelijkheden van voortdurende vorst.
Onderstaande kaart laat een onvervalste winterse setting zien. Een lub hoge druk als gele vinger richting IJsland en hellend naar Zuid Scandinavie (1030 hpa) blokkeert depressie aktiviteit en lage druk (995 hpa) boven Italie laat een oostelijke stroming ontstaan en uitstroom van kou uit het noord oosten kan onbelemmerd over Europa uitwaaieren. We hebben slechtere kaarten gezien.
De vorst lijkt nu as zondag 7 januari uit te rollen over Nederland met in de nacht naar maandag al matige vorst in een deel van Nederland.
Kou-voorraad
Kijken we naar het Noorden en Oosten dan zien we een immense en extreme voorraad kou. Scandinavië is al weken gedompeld in strenge winterkou , (vannacht een minimum van -43,8 de laagste temperatuur gemeten in januari in 25 jaar).
De kou leek daar tot heden opgesloten te liggen boven de lijn Oslo/Stockholm/Helsinki.
Bij de juiste drukverdeling zou die kou voldoende op drift kunnen raken naar Midden- en West- Europa. Contouren daarvan zijn bij enkele weermodellen zichtbaar.
Zover is het nog niet, maar vandaag is de kou wel zuidwaarts op drift met hevige sneeuwstormen in Noord-Denemarken bij de botsing van stormdepressie Henk met de koude lucht.
De Noordzee en Oostzee zijn inmiddels al behoorlijk afgekoeld en rond normale temperaturen voor de tijd van het jaar. De noordelijke helft van de Botnische golf is sinds vannacht geheel bevroren en ligt al weken voor op het normale bevriezingspatroon.
De kans op een vorst en/of een ijsdag voor het westen van het land is onderstaand weergegeven. De 2e helft volgende week wordt interessant. Er zijn modellen die de verzachting in die fase niet laten plaatsvinden. Met enig geluk gaan we een periode tegemoet waarin langere tijd kan worden geschaatst.
Gevaarlijk
Wat betreft buitenwater moet men rekening houden met het feit dat we langdurig hoge temperaturen hebben gehad en dat vanwege de vele regenval nog veel gemalen actief zijn en stroming veroorzaakt in de boezemwateren wat betrouwbare ijsvorming belemmert.
Kortom zoek de betrouwbaarheid van de ijsbaan!
Van de 50 rekenmodellen laten een aantal ook van 11 tot 13 januari de vorst in stand. Komende dagen zal duidelijkheid worden verschaft.
Al met al: spannende dagen voor de schaatsliefhebber!
Aad van Winden
3 januari 2024 21 uur
Geef een reactie