It giet oan!! De 16e Elfstedentocht?

Vervolg op het nieuwsbericht van 21 maart!

Nieuwe maan, Eerste kwartier, Volle maan, Laatste kwartier. Iedereen kent deze namen!

Achter iedere maanstand zit wel iets verstopt, maar achter de Nieuwe maan zit toch wel een dingetje!!

Wat dan wel? Het is 1985, januari, het vriest al flink en er wordt overal geschaatst! Giethoorn, De 2 Provinciën poldertocht, De Rotte meren, De Westlandtoertocht, Nieuwkoop, De Elfmerentocht, toertochten alom en er wordt al gepraat over een Elfstedentocht!! De planning is 20 januari de 13e Elfstedentocht verreden zal worden!!

Maar toen kwam er een kentering in het weer, het ging plots dooien en de Friezen konden, volgens de weermannen, de Tocht der Tochten wel op hun buik schrijven!!?? Zijn al die trainingsuren weer voor niets geweest dan??

Toen ging op de boerderij de telefoon, Ome Gerrit (Langeveld) aan de lijn, Nico nam op en Ome Gerrit zei hem: ‘Het weer van 3 dagen voor de Nieuwe maan, blijft zeker 3 weken staan! De nachtvorst keert straks gewoon weer terug hoor! Het was bij de laatste Nieuwe maan al 3 dagen helder en vriezend weer met Oost – en Noordoosten wind!! Het dooit nu even, maar dan komt de vorst weer terug en je gaat het beleven!! Die Elfstedentocht gaat door!! Let maar op!!’

En een week later, het ijs was nog niet weg uit de sloot, kreeg de winter weer grip op Nederland, de schaatsen gingen weer aan en de hele bevolking was weer op het ijs te vinden!

En ja hoor, ongeveer een maand later (na die 20 januari!) hoorde men op 21 februari 1985 Jan Sipkema zeggen : “it giet oan!” Heel Nederland was getuige van een geweldig schaatsfestijn!

Na 22 jaar was de 13e Elfstedentocht een feit!!

En waar gaat het in dit bericht nu over??:

Jongstleden 24 maart was het nieuwe maan, en wat waren het 3 mooie dagen voor die nieuwe maan! Zonnige dagen, Oosten- en Noordoosten wind, Nico (broer van) en ondergetekende, zijn het er over eens!!?? Al jaren houden wij die nieuwe maan in de gaten en nu gaan we het meemaken!!

En zeg nu zelf eens? Hoe is het weer de afgelopen 4 weken geweest? Fantastisch mooi! Wat een vast weer, iedere dag de zon en Oosten- en Noordoosten wind!! Oké, af en toe kwam er een heel klein buitje voorbij, maar ‘hij’ bleef in de goede hoek zitten!! Ook de komende week nog!!

En wat is nu de clou van dit verhaal? Ja, juist, dit weer had, in december, januari en of februari, voor zeker 15 cm ijs in de sloten en vaarten gezorgd!! En dat daaruit de 16e Elfstedentocht zou voortkomen, daar hoeft ondergetekende u toch zeker niet van te overtuigen!! Wat een superwinter hadden we dan toch kunnen bijschrijven?

Al met al, heel schaats minnend Nederland weet het: “De volgende Elfstedentocht komt iedere dag, een dag dichterbij!”

Tot ziens, tot onder nul!!

Uw verslaggever ter plaatse