STRIJD

De belangrijkste modellen hebben een flinke strijd gevoerd de laatste dagen, waarbij het sentiment van de weeramateurs behoorlijk werd getest. “Jantje lacht en Jantje huilt” was de wisselende stemming.

Bij ons zeeklimaat hebben we steeds te maken met kleine en grotere depressieactiviteiten veroorzaakt door relatief warm zeewater en bovenlangs koude luchtstromingen. Daardoor ontstaan bij een westelijke circulatie vaak opeenvolgende regen- en windgebieden, wat onze herfst- en  winterperiode vaak kenmerkt. Dit seizoen zit de Atlantische Oceaan echter vaak op slot door een hogedruk-as en is op het poolgebied de laatste tijd hoog, wat ongewoon is. Hierover is in de media al vaker gesproken; de Polar Vortex en de SSW, ofwel de plotselinge opwarming boven de Noordpool!
Dat de daardoor zuidelijk uitstromende kou ons nog niet heeft bereikt komt door die kleine depressies die boven het zeewater ontstaan en onze winteraspiraties behoorlijk kunnen frustreren!
Onderstaand plaatje van vandaag geeft de situatie weer van koude lucht vlak boven ons land en de druk van warme lucht zuidelijk van ons!

Luchtcirculatie

Als we kijken naar het overzicht van het noordelijk halfrond op het plaatje hieronder dan valt de immense koude op die zich uitstrekt van Siberië tot aan Denemarken. De roze en paarse gebieden zijn temperaturen tussen -30 en -55 graden. Ook Scandinavië is momenteel steenkoud met temperaturen tot onder -30. Langs het langgerekt hogedrukgebied vanaf de Noordpool is de druk om die kou naar zuid en west te transporteren groot en dat wordt alleen door de eerder genoemde lagedrukgebiedjes (LD)voorkomen. Deze ontstaan ten noorden van ons en worden zuidwaarts of westwaarts gedrukt, maar blijven ook wel in het Noordzeegebied wentelen. Gewoon lastig te voorspellen qua positie. De luchtcirculatie draait om dit LD-gebied tegen de klok in en brengt zeelucht naar ons kikkerlandje met alle nattigheid van dien.

Rond het Hogedrukgebied (HD) draait de wind met de klok mee en op onderstaand plaatje zou dat die kou naar ons brengen als… de LD wordt opgeruimd of zuidwaarts langs ons land wordt afgevoerd.

De modellen vochten een strijd uit over de posities van dat LD, wat dus uitmaakt of wij westenwind en regen of oostenwind met mogelijk sneeuw krijgen. De bovenlucht is vaak koud, waardoor we deze winter al meer sneeuwsituaties in bepaalde delen van ons land hebben gehad dan de laatste paar jaar.

Winter: sneeuwballen of schaatsen?

Onderstaand plaatje is de meest actuele positie van hedenmiddag 12 uur van de weermodellen EC en GFS, die -hoe kan het- het weer met elkaar eens zijn geworden over de kou-inval!  3 dagen terug was de prognose matige tot strenge vorst in onze omgeving door beide modellen weergegeven. Ook andere modellen gingen daar in mee, maar per dag veranderden die modellen door de berekeningen qua positie van die eerder genoemde LD gebiedjes. Nu lijkt men eensgezind dat er een gebied zuidelijk van ons langstrekt met daarbij flinke hoeveelheden neerslag, meest in de vorm van sneeuw! Afhankelijk van de afstand zuidelijk van ons komt die sneeuw meer noordelijk of over het midden van het land. Feitelijk wordt dit dus met een strakke oostenwind een situatie die veel gaat lijken op 1979 toen zware blizzards ons verkeer volledig ontregelden. Door verschuivingen van de LD-gebiedjes  werd toen in zuid en west NL regelmatig ook nog een ijzellaag gevormd. Kijk eens op YouTube naar filmpjes uit die periode!

Conclusie: Het lijkt erop dat we de kou ingaan, met mogelijk veel sneeuw en dan ook wit sneeuwijs. Hoe het zich ontwikkelt blijft in ieder geval heel spannend!

Aad van Winden, 3 februari 19.00 uur