Weerbeeld
In het ijsclubjaarboekje gaf ik aan dat in 2018 de westelijke straalstroom steeds ontbrak. Hoewel we in november en december geen winterse aspiraties hebben gezien voor West-Europa bleef het gebruikelijke herfstige najaars-weertype uit. Regen en stormachtig weer met wisselend zuidwest, dan weer noordwestelijke wind, afhankelijk van het voortdurend passeren van depressies vanaf de Atlantische oceaan.
Tot heden is het aantal grijze dagen met vrijwel geen wind opvallend hoog.
Geen zon, geen wind, kleurloos zacht weer dus!
Luchtcirculatie
In de Stratosfeer, 15-50 km hoog is sprake van flinke opwarming; de zgn SSW, uitleg hiervan treft u aan op de site van Jan Visser.
https://janvissersweer.nl/sudden-stratospheric-warming
Gevolg van die SSW is een verplaatsing van de luchtstromingen boven het poolgebied, de zgn Polar vortex, en vaak in de lagere luchtlagen, ofwel de troposfeer met als gevolg versterking van hogedrukgebieden op noordelijke breedten.(HD)
Afhankelijk van de plaats van dat HD-gebied kan dat leiden, zoals vorig jaar in februari, tot een koudegolf die West-Europa kan bereiken. Het kan, maar hoeft niet. Feit is wel dat de westelijke straalstroom er door wordt geblokkeerd, waardoor de kans op uitstroom van koude lucht naar onze contreien wordt vergroot. Het is een complex beeld en geenszins een garantie op strenge vorst. Die SSW zat vanaf half december al in de prognoses en is nu een feit. Daarop was o.a. het speculatieve winterkou-bericht in het AD van 9 januari gebaseerd.
De laatste 10 dagen is er sprake van een Noord-Westelijke stroming die leidt tot de langdurige stuwing van vochtige lucht tegen de Alpen met als gevolg 2 tot 4 meter sneeuw aan de noordzijde van de Alpen. Dat zal u niet ontgaan zijn!
Verwachtingen (vorst?)
De Europese weerdienst speelt als enige al een paar dagen wisselend met kansen op vorst, maar is wispelturig, de Amerikaanse weerdienst wilde tot heden niets van een vorstperiode weten. Maar vandaag is dit beeld veranderd en zijn de prognosekaartjes -die een aantal keer per dag worden ververst- ook bijgesteld naar redelijke vorstkansen in de laatste decade van januari. Als ik naar de huidige operationele temperatuurverwachtingen van de Europese weerdienst kijk en dit doorreken naar ijsdikte dan zou 22 januari een mooie startdatum voor een schaatsbare periode op de ijsbaan kunnen inluiden.
Wel wensdenken t.o.v. de GFS-kaarten. Zie onderstaande kaartjes.
De 50 rekenmodellen zijn vanaf 21 januari sterk uiteenlopend, dat is ook te zien op de windrichtingkaartjes van de Europese weerdienst. De Noordzee en Oostzee zijn 1 tot 2 graden boven normaal. Wij zullen dus een strakke oostelijke aanvoer vanaf het continent nodig hebben om te komen tot doorzettende vorst. Zover zijn we nog niet, maar het is wel voor het eerst dit winterseizoen dat er ruim 50% van de rekenmodellen voor een vorstperiode gaan. Ondanks veel mitsen en maren wilde ik u dit niet onthouden.
Oost-Europa is tot ver in Griekenland bedekt met sneeuw. Zie bovenstaand kaartje.
We gaan de ontwikkelingen nauwgezet volgen.
Aad van Winden
Als ik op Wetter3 kijk, zie ik niet veel anders: http://www2.wetter3.de/briefmtool_3_dt.html?0. Dit aankomende koudere weer wordt ons bezorgd door depressies. Er is t/m 24 januari ook geen vermoeden van een hoog boven Scandinavië. Verder is er weinig kou in Oost-Europa. We moeten het dus hebben van stralingskou?
Jack. ik ken die site niet, maar lijkt gebaseerd op GFS; de VS weerdienst is niet actueel vanwege Trumps shutdown van overheidsdiensten.
De Europese ECMWF is consistent en verscherpt vooral nachtelijke kou op langere termijn.
Veel helder weer, oostcirculatie en grote amplitude tussen dag en nachttemperaturen.
Schema van 13/1 wb3 is nog intact met vanaf 20/1 zelfs matige vorst in de nacht en ochtend.
Als ik hier kijk, zie ik slechts een speldenprik van Koning Winter 🙁
Ook vandaag bestendiging van komende winterse periode met in de nacht lichte tot matige vorst en overdag nul tot lichte plustemperaturen; dit vlgs EC. Amerikaanse GFS trekt vanmorgen voorzichtig bij naar EC. Al met al positiever maar blijft wat fragiel ook ivm koers (sneeuw) depressie 23/1.
Tja, ben kritisch. Zou HEEL graag willen dat de meest recente prognoses uitkomen, maar in de praktijk valt dit vaak tegen. Anderzijds, teleurstellingen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst 😉
We hebben nu al zo lang te maken met dat irritante hoog Angela inde buurt van Engeland en het blijft daar maar liggen. Het zijn nu depressies die ons wat kou gaan bezorgen. Volgens Wetter3.de ligt het hoog op 22/1 ten westen van Ierland, boven Scandinavië alleen maar depressies. Geen goede basis voor een stabiele vorstperiode. Verwacht vanaf eind van deze week licht wisselvallig winterweer met ’s nachts lichte vorst. Hopelijk heb ik ongelijk!
14/1 23.00. Vanavond zijn de weerkaarten aanzienlijk verbeterd om bovenstaande verwachting te realiseren. Opletten op risico sneeuwstorm woensdag 23/1