De ronding bepaalt
Een ronding in een schaats bepaalt wat je ermee kunt doen. Kunstschaatsen zijn rond en kunnen makkelijker draaien (kleine cirkel) dan noren. Noren zijn vlakker en zijn voor andere doeleinden gemaakt zoals toertochten, lange baan schaatsen, shorttrack. Het verschil in deze laatste drie disciplines is de wendbaarheid; toertochten zijn lange rechte afstanden, lange baan is 100 meter rechtdoor gevolgd door 180 graden bocht en shorttrack is korte rechte stukken met scherpe bochten. Hiervoor zijn verschillende rondingen in de schaats nodig die worden uitgedrukt in een straal van een cirkel in meters, men spreek dan van radius. De ronding die in de schaats is gezet, is dan een stukje uit de omtrek van deze cirkel. De rondingen zijn: R 23/25 voor toertochten, R 20/21 voor ijsbanen en R 7/9/11 voor shorttrack.

Meten is weten
Dit is een gezegde dat bij het controleren van de ronding zeker opgaat. Niet iedere rondingmachine is nauwkeurig. De enige manier om een ronding nauwkeurig te controleren is met de zogenoemde driepuntsmeter. Hiermee is de ronding tot op 0,01 mm te meten. Om zo nauwkeurig te kunnen meten heeft men een blokje met twee vaste punten nodig en een meetpunt. Dit is nodig voor de toppers en geoefende schaatsers. De meesten onder ons willen toch graag naar deze perfectie streven!
Men heeft wel honderden euro’s over voor goede schaatsen maar de ronding wordt vaak verwaarloosd waardoor het schaatsplezier niet optimaal blijft.

Tabel
Hieronder een tabel waarin wordt aangegeven hoe vaak de ronding gecontroleerd moet worden om het plezier in het schaatsen te blijven behouden.

Aantal keren schaatsen         Nieuwe ronding controleren
1x per week                            2x per seizoen
2 á 3 x per week                     3 á 4 x per seizoen
kernploeg/toppers                  om de 3 weken

Dus zorg dat je schaatsen op tijd in orde zijn, want ook een schaatsenslijper wil tijdens natuurijs kunnen schaatsen.

Folkert Foekema
Schaatsenslijper en verzamelaar van oude schaatsen
Prins Hendriklaan 32
Den Hoorn (zh)
Tel.nr. 06-20508100 b.g.g. 06-13861425